Σε τί διαφέρει το μέλι από τη ζάχαρη

  • Το μέλι είναι ένα από τα πλέον υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, ενώ η ζάχαρη κάνει αποδεδειγμένα κακό στην υγεία μας και πρέπει να αποφεύγεται.

  • Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία. Έχει φυσικές αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ βρίσκει πληθώρα θεραπευτικών εφαρμογών. Αντίθετα, η ζάχαρη όχι μόνο στερείται αντιοξειδωτικών ουσιών, αλλά η αυξημένη χρήση της οδηγεί στην παραγωγή ελεύθερων ριζών.

  • Παρότι η σύνθεση του μελιού είναι πλήρως καταγεγραμμένη, ωστόσο δεν είναι δυνατό να παρασκευαστεί συνθετικό μέλι, λόγω της μοναδικής συνέργειας των συστατικών ουσιών του.

  • Το αγνό μέλι είναι φυσικό προϊόν που διατίθεται χωρίς καμία επεξεργασία, ενώ η ζάχαρη είναι βιομηχανικό προϊόν, επεξεργασμένη με χημικές ουσίες.

  • Ο γλυκαιμικός δείκτης του μελιού είναι χαμηλός (μέσος όρος 55 για διάφορα είδη μελιού). Αντίθετα, ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης της ζάχαρης σχετίζεται με υπερινσουλιναιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία και διαβήτη.