Γύρη

Μέγεθος συσκευασίας: 320gr 

Κωδικός προϊόντος: PO320

Διαθέσιμο. Μπορείτε να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας μέσω της φόρμας παραγγελίας στο πεδίο “Επικοινωνία”. Ευχαριστούμε για την προτίμησή σας!

Τη γύρη τη συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια για δική τους τροφή. Θεωρείται ότι όσο πιο πολλές πολύχρωμες μπαλίτσες έχει, τόσο πιο θρεπτική είναι. Είναι φυσική τροφή πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και προτιμάται ιδιαιτέρως από τους αθλητές. Επίσης, περιέχει πολλά φλαβονοειδή που μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη LDL, ενώ δρα ως φυσικό αντιισταμινικό. Τέλος, η γύρη επηρεάζει θετικά το μεταβολισμό του νερού και των θρεπτικών ουσιών, συνεπώς βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και του σωματικού βάρους, ενώ προάγει την καλή λειτουργία του θυροειδούς αδένα και των γενετικών αδένων.

Το σύνολο των γυρεοκόκκων αποτελούν τη γύρη. Οι γυρεόκοκκοι σε συνάρτηση με το βάρος και τις θερμίδες που παρέχουν έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία από την αντίστοιχη ποσότητα σε βάρος από μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο, ψωμί, φρούτα και ντομάτες. Πρωτεϊνικά επίσης συγκρινόμενη με αντίστοιχο βάρος μοσχαρίσιου κρέατος, περιέχει 10 φορές περισσότερη θειαμίνη, νιασίνη και ριβοφλαβίνη.

Η χημική σύσταση της γύρης αποτελείται από 7,5% - 35% πρωτεΐνη, 15 – 50% σάκχαρα και μέχρι 18% άμυλο, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και το είδος των φυτών από τα οποία προέρχεται.

Συντηρείται στην ψύξη (5οC) για ένα χρόνο ή στην κατάψυξη (-15οC) για περισσότερα χρόνια. Υπάρχουν δύο τρόποι διατήρησης της γύρης. Ο πιο απλός είναι η τοποθέτηση της αμέσως μετά τη συλλογή και τον καθαρισμό στον καταψύκτη όπου έχουμε σταθερή και σίγουρη διατήρηση (φρέσκια γύρη). Άλλος τρόπος διατήρησης της γύρης είναι η αποξήρανσή της. Η αποξήρανση της γύρης πρέπει να γίνει μετά τον καθαρισμό και σε θερμοκρασίες που να κυμαίνονται μεταξύ 20°C – 25°C. Η αποξηραμένη γύρη αποθηκεύεται σε βάζα και φυλάσσεται σε χώρο με χαμηλή θερμοκρασία (4°C). Βέβαια, η φρέσκια γύρη διατηρεί πιο υψηλή βιολογική αξία και ωφέλιμα συστατικά.